Napravite vašu Teglu Zahvalnosti (Gratitude Glass Jar)

7ef90-9c608a_2d8a73a50d1a430ebc25c35924dc21b4
„The more grateful you are, 
the more present you become, 
the more joy you bring
into your life.“

 

Decorating-With-Mason-Jars-And-Burlap-Mason-Jar-Centerpieces-With-Burlap-Lace
Mason Jar Centerpieces With Burlap & Lace; photo source: Fallhomedecor 

Jeste li se nekad probudili i prvo što ste pomislili bilo je: Noćas se nisam uopšte naspavao / naspavala? A onda odete do kuhinje i shvatite da nema više ni kafe, pa ćete tog jutra ostati i bez omiljenog jutarnjeg napitka. Tada pogledate u vaš rokovnik i shvatite da nikako ne možete da danas završite sve što ste planirali da uradite. U poštanskom sandučetu nađete gomilu računa koje ne znate kako da platite, jer ne zarađujete dovoljno ni za osnovne potrebe.

I tako vam jednostavno nije više ni do čega i u ovakvom raspoloženju vam prođe još jedan dan života.

 

Problem: Nemam dovoljno / Nisam dovoljno…

Nisam dovoljno dobar / dobra…

Nisam dovoljno mršav / mršava…

Nisam dovoljno pametan / pametna…

Nisam dovoljno lep / lepa…

Nisam dovoljno bogat / bogata…

Nisam dovoljno uspešan / uspešna…

–  Dopunite sami sledeću rečenicu: „Nisam dovoljno __________ „

Većina ljudi provede život u razmišljanjima koliko nečega ima ili nema, a onda to poredi sa drugima ili sa onim što nam mediji serviraju kao nešto što obavezno moramo da imamo. To je začarani krug koji nas vodi samo ka jednom jedinom zaključku: Nešto nam nedostaje. Nečeg nemamo dovoljno.  Mi nismo dovoljni.

 

Rešenje problema: Zahvalnost

Zahvalnost je ono zbog čega neko smatra da je časa do pola puna, a ne do pola prazna. Zahvalnost je ono što vas podseća da ipak imate dovoljno i da ste vi sami dovoljni.

Podsetite sebe šta je to što imate, i na čemu trebate biti zahvalni…

Ideja za Teglu Zahvalnosti (Gratitude Jar) je spontano nastala pre nekih desetak godina kao potreba pojedinaca da se u trenucima zebnje i nesigurnosti podsete da se život sastoji i iz lepih trenutaka koje često zaboravljamo, pritisnuti problemima svakodnevice. Na njih često ne obraćamo pažnju ili ih brzo zaboravljamo, a upravo ti trenuci su ono što može da nas ispuni.

Potrebni sastojci 

  • 1 tegla (ili kutija ako tako više volite)
  • traka ili neki drugi materijal za dekoraciju
  • papirići na kojima ćete pisati zahvalnice
  • Zahvalnost

Uputstvo za upotrebu

Obratite pažnju na sve ono što vam se dešava u životu. Pokušajte da bar jednom dnevno izdvojite nešto na čemu ste zahvalni toga dana. To može biti neka „sitnica“ poput zahvalnosti prirodi što je danas bio topao i sunčan dan ili što vas je zdravlje dobro poslužilo… Možda ste zahvalni na poruci koju ste dobili od prijatelja sa kojim se niste dugo čuli ili na osmehu nekog stranca na ulici… Ili nešto mnogo krupnije… Šta god to bilo, zapišite na papir na čemu ste danas zahvalni i odložite ga u teglu.

U danima kada se osećate loše ili mislite da vam ništa ne ide od ruke, zavucite ruku u teglu i izvucite neki od papirića. Pročitajte šta na njima piše i prisetite se kako ste se osećali u trenucima dok ste to pisali. Vaš pogled na život će se promeniti iz korena. Nećete više osećati da nemate dovoljno ili da ste nekompetentni. Više ćete ceniti hranu koju jedete, vreme koje imate, ljude koji su u vašem životu.

To što cenite sebe i vašu snagu, pa i vaše nesavršenosti, će vam pružiti veću povezanost sa samim životom i osećaj pripadnosti. A kada stvari ne idu onako kako ste očekivali, vaša puna tegla zahvalnica podsetiće vas na sve divne stvari na kojima trebate biti zahvalni i daće vam snagu da prevaziđete sve prepreke.

Ali imajte u vidu da zahvalnost nije nešto što možete uvežbati preko noći. To je praksa koju morate stalno da primenjujete i da izdvojite vreme da budete zahvalni na trenucima sreće. Jedino tako ćete više ceniti vaš život, a i vas same.  Vi ste dovoljni!

 

 

www.louisajones.com.au
Photo source: Gratitude Glass Jars

 

Zahvalnost nije primarno odnos prema određenim osobama; to je stav bića prema cijelom svetu. Trebamo drugima zahvaljivati, bilo zato što su dobri bilo zato da bi dobrima postali! Zahvaljuj se i za sve ono koje ima doći, za sve ono koje je u procesu ostvarenja, jer ćeš time to ubrzati. Zahvalnost je vrednija od molitve. Ako zahvaljujete svojim neprijateljima, otkrićete da duboko u korenima zahvalnosti leži snaga oslobođenja od neprijateljskih uticaja. Zahvalnost je slikanje ružnoga u lepu sliku.

(Dostojevski)

7ef90-9c608a_2d8a73a50d1a430ebc25c35924dc21b4

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: