Nikada ne izgovarajte ovih pet stvari

Sve ono što govorimo utiče ne samo na one kojima se obraćamo, već pre svega i na nas same. Govor je najmoćnije oruđe i glavni instrument koji čovek koristi u interakciji sa drugima, ali i sa celim Univerzumom.
Biti potpuno svestan u komunikaciji može nas učiniti izuzetno uspešnim, ali isto tako može dovesti i do neuspeha, nesporazuma, svađa i bolesti. Šta je ono što nam najviše šteti u obraćanju drugima i sebi saznajte u narednim redovima…

group of people sitting on white mat on grass field
Photo by Helena Lopes on Pexels.com

1. Laž

Nijedna laž nije dobra ma kako vam se ona u datom trenutku činila. Možda mislite da ćete nekom sitnom, bezazlenom laži zaštititi ili oraspoložiti dragu osobu. Međutim sve što je izgrađeno zahvaljujući laži mora pre ili kasnije biti uništeno – bilo da je to reputacija, veza ili čak neki ogromni poslovni projekat. Sve ono što je nastalo bazirano na laži živi samo zahvaljujući toj laži i zato ne može da donese ni korist niti išta dobro. Naučite da uvek govorite istinu jer to je potez hrabrih i snažnih duhom. Iako biti iskren svugde i u svemu u početku može ponekad dovesti do patnje i uništenja, samo tako se može stvoriti istiniski život, pun blagostanja i uspeha.

 

Naravno, to ne znači da uvek morate zanemariti taktičnost. Na primer, nije neophodno reći svojoj prijateljici, ako vas već ne pita za mišljenje, da joj haljina koju je ona nedavno kupila i na koju je veoma ponosna, ne stoji dobro. Možete pohvaliti njene lepe cipele, a ako baš insistira da čuje i vaše mišljenje o haljini, budite tad iskreni uz napomenu da je to ipak vaše mišljenje i da ako se vama ta haljina ne sviđa to ne znači da je ružna ili da vaša prijateljica izgleda ružno u njoj. Sigurno je da će tako vaše mišljenje, a i vas same, više ceniti u budućnosti nego da otkrije da ste neiskreni i ulizica.

2. Svađa

Verovatno ste se često osećali veoma loše slušajući kako neko glasno viče u istoj prostoriji gde ste i vi. Gotovo sigurno ste osetili neko stezanje u grlu ili stomaku ili čak nalet glavobolje. Grube reči imaju nisku vibraciju i zato imaju razarajuće dejstvo na zdravlje. Nasuprot svađalačkom govoru, mek, staložen glas koji vibrira na višoj vibracionoj lestvici uvek ima pozitivno, umirujuće dejstvo na onoga kome se takvim glasom obraćate. Trudite se da uvek se svima razgovarate ovim tonom i brzo ćete uvideti da i drugi menjaju svoj način govora i svoj stav prema vama. Slično uvek privlači slično, zar ne?

woman and man sitting on brown wooden bench
Photo by Vera Arsic on Pexels.com

3. Osuda

Osuđivanje drugih truje vašu dušu. I po pravilu, okreće se uvek protiv vas samih. Ako posmatrate sa vremenske distance kakvo dejstvo izazivaju vaše negativne osude, tada ćete najverovatnije, videti da se i vi možete naći u sličnoj situaciji i da biste u tom slučaju možda postupili na isti ili sličan način.

Naučiti ne osuđivati druge ljude je korak ka istinskom prosperitetu. Imajte uvek u vidu da svi ljudi u svakom trenutku postupaju najbolje što mogu. Možda nekad to nije dovoljno, ali nije na vama da ih osuđujete. Oprostite onima koji su vas povredili ili uvredili, poželite im svako dobro u daljem životu i jednostavno prestanite da se više bavite njima. Ništa vam neće doneti više slobode i sreće.

angry-man-274175_960_720
Photo by Ashish_Choudhary

4. Kleveta i psovke

Prema budističkim učenjima, kleveta je najveći neprijatelj govora, koja ima najteže posledice za govornika. Čovek koji pokušava da rečima nanese štetu drugome, uvek i sebi nanosti najmanje isto to a verovatno još i gore stvari. U narodu postoji verovanje da vam se sve što u životu činite vraća trostruko. Umesto da nekog psujete i klevećete (što su takođe reči izuzetno niske vibracije), poželite mu nešto dobro, pa neka se i vama to dobro trostruko vrati.

5. Žalopojke

Napisano je dosta tekstova o tome kako, kada se stalno na nešto žalimo, to zapravo negativno utiče na naš život. Stalne žalopojke da nemamo dovoljno para, dovoljno sreće, dovoljno zdravlja, da se osećamo loše, umorno, da nam nije ni do čega je ono što zapravo odašiljete u Univerzum, u vibraciono polje koje je poput ogledala, pa tako sve što zračite- to i privlačite. Zato takve izjave ne samo da ne olakšavaju vašu situaciju, već je čine još gorom. Držite ovakve svoje misli i izjave pod kontrolom, ne dozvolite im da se pojave – i to će već biti napredak.

Picture

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: