5 nesvakidašnjih načina da rasteretite vaš umorni mozak

Svi smo mi negde usput čuli savete tipa: više spavajte, bavite se nekom fizičkom aktivnošću, isključite se sa društvenih mreža bar jedan dan u nedelji, ali da li je to sve dovoljno da odmorite vaš umorni mozak i um? Na žalost, za veliku većinu nas nije.Međutim, nije sve izgubljeno jer postoji bar još pet stvari koje bi svi mi mogli da primenimo, a za koje psiholozi tvrde da će veoma uspešno uticati na stanje našeg uma. Pa krenimo redom…

62398_odmor-shutterstock-45008914

 

1) USREDSREDITE SE NA NEKI TEŽI ZADATAK

Iako deluje kontradiktorno, konfuzni i nemirni um treba da opteretite nekim težim i zahtevnijim zadatkom. Studija iz 2007. merila je brzinu rešavanja težeg zadatka kod 61 osobe. Za to vreme, sve osobe su bile ometane mejlovima koji su im stizali. Ispostavilo se da su učesnici bili koncentrisaniji što su im zadaci bili teži i da su ih mejlovi manje ometali.

SAVET: Kada se osećate kao da vam misli lete na sve strane i da vam je teško da se skoncentrišete, zadubite se u jedan od najtežih zadataka koje imate, i to baš u onaj koji zahteva najviše pažnje. Isprobajte i videćete da zaista deluje…

two women sitting on green grass
Photo by Brett Sayles on Pexels.com

 2) NE PROVODITE VIŠE OD ŠEST SATI SAMI

Jedan od glavnih razloga vaše anksioznosti može biti to što ste previše vremena provodite izolovani od ostalih ljudi sami. Po rečima psihijatra Edvarda Helovela (Edward Hallowell), razgovor sa drugim ljudima ima umirujući efekat i neophodno je da sa nekim porazgovarate bar na svakih šest sati.

SAVET: Svakoga dana odvojite malo vremena za druženje sa drugima. Bilo da se radi o kafi sa prijateljima ili ćaskanju sa prodavačicom u supermarketu, do interakcije treba da dođe licem u lice da biste se osećali rasterećenije. Zapamtite da komentarisanje na društvenim mrežama, takozvano lajkovanje objava i slično, nema isti efekat, već naprotiv može dovesti do osećaja izolacije ili čak niže vrednosti (ako vam drugi ne uzvrate lajkovima ili praćenjem).

 

3) PRAKTIKUJTE STAV NA JEDNOJ NOZI

Jedan od dobrih načina da smirite um jeste da preusmerite pažnju na svoje telo. Somatosenzorne aktivnosti (jednostavne vežbe osmišljene da vam pomognu da osetite svoje telo) mogu pomoći i u poboljšanju kognitivnih i fizičkih osobina.

Štaviše, prema jednoj japanskoj studiji objavljenoj u časopisu “Stroke”, uz pomoć stava na jednoj nozi moći ćete još i da saznate koje su vam šanse da doživite šlog, da počnete da zaboravljate stvari ali i obolite od nekih drugih bolesti. Naime, istraživači su ovaj zadatak stavili pred 1.387 zdravih dobrovoljaca, prosečne starosti 67 godina, a dok su balansirali na jednoj nozi snimali su njihovu moždanu aktivnost magnetnom rezonancom i davali im da rešavaju četiri vrste kognitivnih testova.

Oni koji nisu mogli da izdrže duže od dvadesetak sekundi po pravilu su imali nešto što se zove bolest malih krvnih sudova mozga, odnosno oštećene sićušne kapilare u sivoj masi. Ovo stanje posebno je opasno za ljude koji već imaju simptome dijabetesa ili povišenog krvnog pritiska, jer sa svakim dodatnim kapilarnim mikro-oštećenjem raste i verovatnoća da osoba dobije moždani udar.SAVET: Sklopite oči i održavajte ravnotežu stojeći na jednoj nozi i to bar jedan minut, a zatim promenite nogu. Vežbajte vašu kordinaciju i izdržljivost, ali proverite i vaše zdravstveno stanje.

4) PREKINITE NEGATIVNO NEČIM POZITIVNIM

U sve što vas uznemirava, čini nervoznim i preopterećuje, uvedite nešto lepo, nešto što će vas odmah opustiti. Mozak pamti radnje koje se ponavljaju. Ako u stresnim situacijama počnete da primenjujete tehniku dubokog disanja za smirivanje, mozak će te dve stvari upariti, zbog čega ćete lakše ublažiti stres.

SAVET: Kupite sebi nešto što volite i držite ga blizu sebe za situacije kada srte nervozni i uznemireni. Pustite sebi neku pesmu koja će vas oraspoložiti ili opustiti. Tokom vožnje u autu, pustite CD sa takvim pesmama i zaboravite na stres koji vam prouzrokuju drugi vozači ili neka deonica puta. Sledite svoj instinkt i znaćete koji je najbolji način da ovako pomognete sebi.

photo of woman in white tank top lying on bed
Photo by bruce mars on Pexels.com

 5) ODMORITE SE ZA JEDAN MINUT

Kada vam je mozak raštrkan na sve strane, najbolje je da usporite na nekoliko minuta. Prema istraživanju koje je sprovedeno na teniserima, nekad je sasvim dovoljan odmor dug 16 sekundi da se opet vratite zadatku čistijeg uma. Ukoliko vam je potreban nešto duži odmor, možete čak i da odspavate na par minuta (nikako ne duže od 20 minuta jer ćete se u protivnom osećati još umornije i dezorijentisanije)

SAVET:  Podesite tajmer na 1-5 minuta. Lezite i namestite se u poziciju u kojoj se osećate udobno. Polako počnite da opuštate mišiće nogu, kukova, stomaka, grudi, ruku i vrata. Usredsredite pažnju na svoje disanje i opuštanje. Neka vam izdisaji budu duplo duži od udisaja.  Kada se opustite, udahnite i dopustite da vam se stomak podigne, a onda polako izdahnite i dopustite da vam se stomak uvuče.

Na ovaj način ćete veoma efikasno stimulisati mentalni oporavak i u veoma kratkom roku bićete spremni da se vratite vašim radnim zadacima odmorniji i zadovoljniji sobom…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: