Paulo Coelho o Ratnicima Svetlosti

woman with string lights on her body
Photo by Matheus Bertelli on Pexels.com

 

„Šta je to ratnik svetlosti?“ – „Ti znaš“, odgovori ona, smešeći se. „To je onaj ko je kadar da pronikne u čudo života, da se bori do kraja za nešto u šta veruje i – najzad – da čuje zvona koja bruje s dna mora.“

Ratnik svetlosti usredsređuje svoju pažnju na mala čuda svakodnevnog života. Ako je u stanju da prepozna šta je lepo, to je zato što nosi lepotu u sebi – jer svet je ogledalo, i svakom čoveku vraća odraz njegovog vlastitog lica. Iako poznaje svoje mane i ograničenja, ratnik svetlosti čini sve što je u njegovoj moći da očuva dobro raspoloženje u trenucima krize.

Za ratnika svetlosti ništa što postoji nije apstraktno. Sve je konkretno i sve ga se tiče. On ne sedi u udobnosti svog šatora posmatrajući šta se zbiva vani, u svetu; već prihvata svaki izazov kao priliku da unese promenu u vlastiti život.

Neki od njegovih saboraca večno negoduju zbog nemogućnosti izbora, razglabajući tuđe odluke. Ratnik, međutim, svoje misli pretvara u dela. Dogodi se da promaši cilj i tada – bez pritužbi – plaća svoju grešku, ili pak skrene s puta i izgubi mnogo vremena dok se ne vrati na zacrtani pravac.

Ali ratnik nikada ne odustaje!

Paulo Coelho

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.