Za Dan Zaljubljenih zaljubite se u Sebe

Često čujemo izjavu da je Ljubav rešenje svih naših problema. Trudimo se da budemo bolji ljudi tako što volimo druge ljude, našu decu, supružnike, kućne ljubimce, naše sobne biljke… Ali da li dovoljno volimo sebe? Voleti sebe znači prihvatiti i poštovati sebe, poštovati ono što jesmo ali i ono što bismo mogli postati. Samo kada volimo sebe možemo zaista da zavolimo i druge.

Nažalost, mnogi od nas neće voleti sebe sve dok ne smršaju, ili ne dobiju posao ili povišicu, nađu srodnu dušu, ili šta god. Često postavljamo uslove našoj ljubavi. Ali možemo se promeniti i  zavoleti sebe kakvi smo upravo sada! Kako…? – saznajte u nastavku teksta…

Naučite da uživate u samoći

Ne možete zaista da zavolite sebe ako ne naučite da uživate u samoći. Izlazak sa prijateljima ili voljenom osobom jeste zanimljiv, ali potrudite se da povremeno uradite nešto sami. Izađite u šetnju, izvedite sebe u bioskop ili pozorište, uradite sami nešto što inače uvek radite u društvu. Ovo će vam pružiti nove uvide o sebi i omogućiti novi nivo samostalnosti. Kada počnete uživati u samoći, dobićete veću perspektivu vlastitih emocija. Stvorićete dublje razumevanje onoga što vas čini srećnim, što vas uznemirava i što vas rastužuje. Vreme provedeno u osami će vam pružiti veći osećaj vrednovanja sebe i više slobode da radite ono što stvarno želite da radite. 

woman with string lights on her body
Photo by Matheus Bertelli on Pexels.com

Oprostite sebi

Oproštaj je moćna stvar. Ako stalno razmišljamo o lošim odlukama koje smo jednom doneli i stalno se vraćamo na stare greške, vrtimo se u začaranom krugu i ne možemo da očekujemo da čemo postići ikakav napredak. Zato oprostimo sebi, okrenimo novi list i započnimo novi period svog života. Mnogo je lakše ići kroz život bez tereta krivice i ljutnje.

Da bi oprostili, pomaže da zapamtite da svi mi radimo najbolje što umemo i znamo u svakom trenutku. Ne možete promeniti događaj iz prošlosti, ali možete to što se dogodilo prihvatiti i pokušati umanjiti posledice istog u sadašnjosti, koliko je to moguće. Ukoliko ste nekoga uvredili, zamolite ga za oproštaj i recite koliko se kajete za učinjeno. Ukoliko ste sebe povredili na bilo koji način, obećajte sebi da nećete više. Ukoliko ste doneli neku pogrešnu odluku, razmislite kako je možete ublažiti i popraviti ono što se može popraviti. Sve dok budete živeli u prošlosti, nećete moći barem delimično ispraviti učinjenu grešku u sadašnjosti i fokusirati se na budućnost. Zadržite ono što ste naučili od nekog događaja, ali oslobodite sve ostalo i nastavite dalje.

Napravite listu vaših uspeha

Ako imate naviku da stalno kritikujete sebe, ovo će biti odlična vežba da uvidite da nije baš sve tako crno u vašem životu i da postoji mnogo toga što ste postigli i na šta trebate biti ponosni. Možda niste uspeli da se ostvarite na poslu onako kao ste to planirali, ali zato imate divnu porodicu i decu koja vas vole i poštuju. Možda niste zaradili dovoljno za lukskuzni apartman na nekoj egzotičnoj lokaciji, ali ste zato prošlog leta bili na fantastičnom letovanju i tamo upoznali voljenu osobu… Šta god to bilo, koliko god veliko ili malo postignuće, zapišite to negde i vraćajte se često tom spisku da podsetite sebe da niste promašaj i da uspeh čine i male stvari, samo je bitno kako na njih gledamo. Budite ponosni na ono što ste postigli, podelite svoj uspeh sa drugima i podržite i druge u njihovim uspesima.

fashion woman notebook pen
Photo by Negative Space on Pexels.com

Naučite da kažete NE

Ako ne naučite da kažete NE kada tako zaista i mislite, drugi će tu vašu ljubaznost često tumačiti kao slabost i verovatno će pokušati da vas iskoriste. Mnogi od nas se osećaju prisiljenim da pristanu na svaki zahtev što rezultira gubitkom vremena za sebe i konstantnim stresom koji postoji kada smo nekome obećali da ćemo nešto ispuniti. Zapamtite da ukoliko odbijete nešto, to ne znači da odbijate osobu koja vam se obratila. To znači da odbijate određeni zahtev – i ništa više od toga. Ono što je važno da znate je da kada naučite da kažete NE onda kada to zaista i mislite, to može da donese ogromnu dozu poštovanja, kako prema sebi tako i od strane drugih ljudi. 

Izbegavajte perfekcionizam

Perfekcionizam vas parališe i sprečava da ostvarite svoje ciljeve. To je gubitak dragocenog vremena i može ozbiljno ugušiti vašu pokretačku silu i želju za delovanjem kao i vašu ljubav prema sebi i drugima. Ako stalno težite perfekcionizmu i negativno se osecćate kada nešto nije savršeno preduzmite tri jednostavna koraka. Zaustavite sva trenutna razmišljanja, usredsredite se na napor koji će vam biti potreban da biste ostvarili zadati cilj, a zatim uložite taj potreban napor da cilj i ostvarite.

Iako se krije iza maske “savršenstva”, perfekcionizam se više zasniva na strahu od neuspeha nego na postizanju uspeha. Odagnajte ovaj strah razmišljanjima šta je potrebno da biste nešto uspešno uradili, a ne strahovima i brigama šta će se desiti ako se isplanirano ne ostvari.

 Prestanite da kritikujete sebe

Kritike nikada ne menjaju ništa.  Umesto što sebe često kritikujete, prihvatite sebe baš onakve kakvi jeste. Kako se vi odnosite prema sebi, i drugi će se odnositi prema vama. Ako stalno govorite sebi da ste glupi, ružni ili nesposobni ne samo da ćete vi iskreno u to i da poverujete već ćete ubediti i druge da vas takvima vide. Jako je važno da shvatite koliko zapravo vredite i da kritike koje sebi često upućujete zamenite rečima ljubavi i podstreka. Budite sami sebi najveća podrška.

7ef90-9c608a_2d8a73a50d1a430ebc25c35924dc21b4

Dakle, ne čekajte više da izgubite na težini, da nađete novi posao ili uđete u novu vezu. Počnite sada da volite sebe – i uradite to najbolje što možete.

Iskoristite ovaj Dan Zaljubljenih da se zaljubite u osobu koja to najviše zaslužuje – SEBE!

 

“Voleti sebe je divna avantura. To je kao kada učite leteti. Zamislite kako bi bilo kada bi mogli leteti gde god poželimo, kako bi to bilo uzbudljivo. Počnimo da volimo sebe – odmah!”

Lujza Hej

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: