Tehnika slobodnog plesa za više energije i duboki mir

Ples je još od pradavnih vremena bio deo nas, način da izrazimo svoje duboke emocije i pokrenemo protok energije u nama. Ples je ne samo odlična fizička aktivnost već i meditacija u pokretu i praksa koja treba da nas harmonizuje i pomogne nam da integrišemo sve aspekte tela i duha.

Zato ne čudi što su drevni indijski mudraci pridavali veliki značaj plesu, a naročito posebnoj vrsti plesne meditacije, takozvanoj tehnici slobodnog plesa, o kojoj piše i guru Swami Nithyananda u svojoj knjizi Living Enlightenment (Živeti Prosvetljenje). 

On kaže:

„Slobodan ples je ples bez definisanih koraka, bez pravila, bez ičega. Samo dopuštate vašem telu da se kreće kako mu se svidi, da bude razigrano, da uživa i postane ogromna energija plesa.

woman jumping wearing green
Photo by Ana Bregantin on Pexels.com

Postoje dva stadijuma slobodnog plesa: sam ples i odmor.

Prvi korak

Trajanje: 21 minut

Zatvorite oči i počnite plesati. Nemojte se truditi oko koraka. Neka vaše telo bude slobodno da se kreće kako želi. Ne brinite kako izgledate, kako izgleda vaša odeća. Niko vas ne posmatra, ovo nije predstava.

Kako nastavljate da plešete na ovaj način, sve više i više energije će se probiti u vama, i vi ćete nastaviti da plešete. Što više plešete, to ćete biti energičniji! Uopšte nećete biti umorni.

Uđite duboko u ples. Igrajte što je brže moguće, što je slobodnije moguće. Zaboravite na sebe u potpunosti. Samo postanite ples.

Drugi korak

Trajanje: 10 minuta

Nakon isteka 21 minuta, gde god da se nalazite, u kome god položaju, samo se polako spustite na pod. Lezite. Budite tihi i mirni.

U iznenadnoj promeni od mahnitog kretanja ka iznenadnom miru, iskusićete trenutak praznine. Neće biti misli. Doživećete duboku tišinu.

Nakon nekoliko trenutaka, misli će početi da se vraćaju. Posmatrajte misli mirno. Ne borite se s njima, ne gubite se u njima. Ostanite svesni. Postaćete svesni trajnog mira u vama, velike tišine koja ostaje i nakon što se misli vrate. Nosite ovaj mir, ovu tišinu sa vama tokom celog dana. Nosite tišinu u san. Probudićete se osećajući se preporođeno i osveženo.“


 

188e3-file

Odlomak preuzet i preveden iz knjige Nithyanande Paramashivohama Living Enlightenment (Živeti Prosvetljenje) , u izdanju Nithyananda University Press-a.

Sve knjige Nithyananda University Press-a u .pdf formatu su besplatne, a ako želite da i vi pročitate ovaj bestseler preveden na mnoge svetske jezike posetite link za preuzimanje da BESPLATNO preuzmete ovu knjigu sa skoro 900 strana praktičnih saveta uz pomoć kojih ćete poboljšati sve sfere vašeg života.

Za besplatno preuzimanje ostalih knjiga posetite link: Nithyananda Books

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: