Kako postaviti ciljeve na pravi način?

Glavna motivacija za ostvarenje nekog cilja svakako jeste sam cilj kojem težite, ali pre nego što krenete u ostvarivanje onoga što ste zamislili, zastanite na sekundu i razmislite kako da ciljeve postavite na pravi način da biste bili uspešni u njihovom ostvarivanju.

close up of human hand
Photo by Pixabay on Pexels.com

Posmatrajte progres

Nemojte biti zaslepljeni budućim uspehom. Kroz ceo proces, od starta do cilja, pratite kako napredujete i pamtite svaki korak. To će vam pomoći da lakše uočite greške i umanjite potencijalni rizik i neuspeh. Isto tako će vam i olakšati da u budućnosti ostvarite nešto slično jer ćete već biti upoznati sa svim koracima i načinima da ih upešno sprovedete.

Neuspeh

Ukoliko ne ostvarite postavljeni cilj, nikako nemojte da budete strogi prema sebi, ali takođe nemojte ni da u potpunosti zaboravite da ste u nečemu bili neuspešni. Umesto toga, razmišljajte zašto je do greške došlo i kako možete da je izbegnete sledeći put. Umanjite mogućnost da ponovo dođe do neuspeha.

Uspeh

Kada ste stigli do cilja, razmislite o celokupnom procesu. Da li ste lako ili teško ostvarili cilj? Kako ste uspeli? Da li vas je to učinilo srećnim ili ne? Zašto? Šta ste možda mogli drugačije da uradite da biste bili još uspešniji i zadovoljniji sobom?

Ukoliko vas postizanje nekog cilja ne učini srećnim, ne opterećujte se, jer ciljevi jesu sjajna motivacija, ali ne smete dozvoliti da zagospodare vama. Najbitnije u celom ovom procesu nije da cilj ostvarite već da uživate dok ga ostvarujete. Ako ne uživate, vreme je da se odlučite da radite nešto drugo. Život je suviše kratak da biste ga trošili na ostvarivanje ciljeva koji vas ne ispunjavaju.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: