Kako se pravilno moliti?

Molitva je jedno od najstarijih i najmističnijih ljudskih iskustava. Postoji toliko različitih načina molitve koliko postoji ljudi koji mole. Mnoge religije i duhovni pravci nas uče da zatražimo i daće nam se. To deluje izuzetno prosto, ali nekako nam se ipak čini da ako nešto samo zatražimo, to najćešće neće dati željene rezultate, a možda će nas i ostaviti razočaranim jer nas je Bog napustio.

beautiful beauty blur close up
Photo by Pixabay on Pexels.com

Ali šta ako ne znamo kako da se molimo na pravilan način?

Ali šta ako ne znamo šta je to zapravo molitva?

 

Nil Donald Volš (Neale Donald Walsch) u svojoj knjizi „Božja poruka svetu“ (God’s message to the world) kaže:

Molitva nije ništa drugo do Božja energija koja je fokusirana. Ova energija živi u nama, kao mi, i manifestuje se kroz nas svakog sata svakog dana, znali mi to ili ne – i želeli mi to ili ne.

Ova energija vibrira na određenim frekvencijama i tako proizvodi fizičke manifestacije u vidu stvari, situacija, okolnosti i dešavanja. Način na koji mi koristimo tu energiju određuje kako doživljavamo našu stvarnost i šta privlačimo u svoj život.

Ono čemu najviše posvetite svoju pažnju i emocionalnu energiju (bilo da je ta pažnja usmerena na ono što želite da postignete ili ono čega se plašite i želite da to po svaku cenu izbegnete) jeste ono što će se manifestovati (ostvariti) u vašem životu. 

Taj proces se odvija sve vreme, a ne samo u pojedinim trenucima kada se vi „molite“ da se nešto ostvari ili ne ostvari i njega neprestano hrani ono što osećate najdublje i najkonzistentnije. Zbog toga jedna jedina pozitivna misao u moru negativnosti i ne baš pozitivnih projekcija neće dovesti do stvaranja željenog rezultata.

Ključ je u tome da u svakom trenutku svog života budete svesni da se proces stvaranja neprekidno odvija i da ste vi sami kreator svog života, njegovih povoljnih ili nepovoljnih okolnosti i situacija koje vam se javljaju. 

Pritom treba naglasiti da je najgora moguća stvar prilikom molitve ta da Bogu/ Univerzumu kažete : „Ja želim…“ . Ako nešto očajnički želite i nastavite da govorite sebi, drugima i Bogu da to želite, time zapravo potvrđujete Univerzumu da to nešto nemate. A Univerzum, jedno veliko DA, zauzvrat kaže: „Da, ispuniću ti želju da ti to nemaš i nećeš ni imati!“.

Univerzum oseća vašu energiju (Kako zračiš – tako privlačiš) , odnosno osećaj nemanja novca, ljubavi, sreće, posla i dr. i to je ono na šta će on odgovoriti i proizvesti još više tog osećaja.

Zato je jedan od najdelotvornijih načina molitve ne da molimo za nešto što želimo, već da unapred stvorimo osećaj kao da nam je želja već uslišena, kao da to nešto za šta molimo već imamo, a zatim da zahvalimo kao da smo to već primili.

Kako Nil Donald Volš dalje kaže,

To nisu afirmacije. To su konfirmacije. Afirmacija teži tome da proizvede ishod ili neko iskustvo. Konfirmacija potvrđuje da je ishod već stvoren.

 

I Greg Brejden (Gregg Braden), koga Deepak Chopra opisuje kao „redak spoj naučnika, vizionara i učenjaka“, smatra da se način na koji se molimo mora promeniti ukoliko zaista želimo da naše molitve budu uslišene.

U jednom od svojih poznatih intervjua, Brejden govori o duhovnom iskustvu koje je doživeo sa prijateljem i koje je promenilo njegov odnos prema svetu i načinu kako da od Univerzuma nešto zatražimo i dobijemo. Možda će promeniti i vaš nakon što pogledate odlomak pomenutog intervjua…

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: