Promene koje već danas možete uneti u vaš život

Nezadovoljni ste životom koji živite… Voleli biste da promenite nešto u vašem ljubavnom životu, karijeri, odnosima sa decom ili prijateljima… Pravi je trenutak da iskoračite iz svakodnevne rutine i u vaš život unesete promene na duhovnom, mentalnom i fizičkom nivou

Možete početi s promenama u bilo kojoj od ovih oblasti jer one će nužno za sobom povući i promene u ostalim segmentima. Bitno je samo napraviti prvi korak, a potom se stvari dešavaju same od sebe.

Promene na fizičkom nivou

Najlakše je početi sa ovim promenama jer one ujedno daju i najbrže i najočiglednije rezultate. Za početak je bitno da se hranimo na kvalitetniji način, unošenjem više tečnosti u naš organizam i hrane koja ne sadrži ili sadrži minimalnu količinu hemikalija. Ukoliko ste u mogućnosti, uvek kupujte hranu koja je proizvedena lokalno ili, još bolje, koja je iz organske proizvodnje. Organska hrana nam možda deluje skuplje na prvi pogled.  Ali razmislite samo kakvu štetu hrana tretirana silnim hemikalijama nanosti našem telu. Ukoliko je često konzumirate, pre ili kasnije će vam uz nju trebati i neki farmaceutski proizvod, skup medicinski tretman i slično.

three women doing yoga
Photo by bruce mars on Pexels.com

Zabluda je da fizička aktivnost nije neophodna našem telu i da je odlazak u tretanu ili na čas fitnesa gubljenje vremena i novca. Ljudsko telo je savršena mašina koju treba redovno održavati da bi pravilno radila. A ovo podrazumeva i određenu dozu svakodnevne fizičke vežbe. To ne mora da bude teretana ili sat-dva mukotrpnog vežbanja fitnesa. Dovoljno je da umesto da na posao odemo kolima, prošetamo do posla ili bar deo puta pređemo pešice. Tu su i takozvane Tabata vežbe za koje naučne studije pokazuju da mogu uspešno da zamene (pa čak i nadmaše) učinak koji imaju sati i sati drugih oblika vežbi.

Princip na kome se one zasnivaju je da intenzivno vežbamo 20 sekundi (to mogu biti trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi, iskoraci, leđnjaci, trčanje, preskakanje vijače, vožnja bicikla i dr.) nakon čega sledi pauza od 10 sekundi i tako ukupno samo 4 minuta. Vežbe mogu i da se kombinuju, pa da se rade naizmenično. Na primer, za gornji deo mogu da se rade sklekovi, a za donji čučnjevi. Tako dok jedan deo tela vežba, drugi ima čak pola minuta da se odmori. Ovakav vid vežbi ne samo da zamenjuje klasičan vid vežbanja, već zbog visokog intenziteta deluje na čitav kardio-vaskularni i endokrini sistem kao tonik koji ga okrepljuje i jača.

 

Što se tiče ishrane, ne postoji jedan univerzalno dobar način. Možda je dok ovo čitate u modi Hrono ishrana ili Paleo dijeta ili nešto treće. Možda ste vegetarijanac ili vegan… Bitno je samo da u vaš organizam unosite isključivo ono što mu prija. Ako vam ne prija da konzumirate meso, jer to u vama budi nelagodu, tugu zbog ubistva životinje ili jednostavno ne volite ukus mesa, onda ma koliko da ono sadrži ove i one hranjive materije, njegova konzumacija vam neće doneti ništa dobro i uticaće na vibraciju vašeg bića na veoma negativan način. Isto tako, ako jednostavno ne volite boraniju, na primer, koliko god da je ona zdravo povrće, vama neće prijati dok primoravate svoj organizam da je najpre sažvaće, pa potom i svari.

Rukovodite se principom da uvek slušate svoje telo. Neka vam ono samo kaže koji oblik vežbi mu prija, kakva ishrana, koliko sati sna i odmora… Vaše telo uvek zna najbolje, samo ga treba saslušati.

2. Mentalne promene

Čišćenje uma od negativnih misli slično je promeni načina ishrane. Oba procesa iziskuju proces adaptacije. U trenutku kada započnemo promene u ishrani, odnosno „fizičku dijetu“,  to često inicira i mentalne promene.

Kada započnemo proces duhovnih promena, shvatićemo da ono što jedemo utiče ne samo na naš izgled već i na naša osećanja i počećemo više pažnje da posvećujemo svojim obrocima. Ipak, jedna promena će voditi drugoj sve dok imamo volju i želju da se razvijamo i napredujemo.

Korišćenjem mentalnog pristupa, oslobodićemo se toksičnih misli koje nam se iz časa u čas vrte po glavi i zamenićemo ih onim koje nas podstiču na rast, kreativnost i u nama izazivaju osećaj sreće.

Zastanite za trenutak i razmislite kakve se misli roje po vašoj glavi…

Da li patite od mentalne buke ili su vam misli jasne i imate zacrtane ciljeve?

Da li ste uvek skoncentisani na sadašnji trenutak ili stalno živite u prošlosti i budućnosti?

Da li ste zaista srećni?

Sadašnji trenutak je sve što zaista imamo, zato je od velike važnosti da budemo skoncentrisani na njega. Neke od metoda koje će nam u tome pomoći su mindfulness, meditacija, tihovanje, ponavljanje mantri ili jednostavan tajmer na mobilnom telefonu . Ovakav tajmer može da nas na svakih 30 ili 60 minuta podseti da zastanemo na par sekundi i zapitamo se šta sada trenutno mislimo i kako se u ovom trenutku osećamo.

Jedna od najjednostavnijih tehnika za čišćenje i pročišćavanje naših misli na koju sam ja dosad naišla jeste Ho’oponopono. Po rečima jedne od najvećih i najpoznatijih zagovornika ove tehnike, Mabel Katz,

˝Ho’oponopono nam pomaže da se oslobodimo programa koji nam ne koriste, da postanemo slobodni. Ključno je vidjeti prepreku kao priliku za razvoj. Važno je shvatiti da je sve što dolazi u naš život blagoslov i da je celi život škola i prilika da nešto naučimo. Sve što tražimo je u nama. Imaćemo problema i izazova u životu, ali i dalje su to prilike koje nam omogućavaju rast. Ključno je ne shvatati stvari llično, već ih otpustiti.˝

Na internetu možete naći puno članaka i video zapisa koji vam bliže objašnjavaju ovu tehniku, a jedan od sajtova sa našeg područja je i Hooponoponotehnika gde se možete prijaviti i za seminare u zemljama bivše Jugoslavije.

beautiful beauty blur close up
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

Kada samostalno ili uz pomoć neke od tehnika naučimo da prepoznajemo svoje misli i osećanja, znaćemo i koja od njih trebamo da promenimo, a koja da ojačamo i podstaknemo da nas vode ka ispunjenju davno zacrtanog cilja.

3. Promene na duhovnom novou

I najzad dolazimo do možda najteže vrste promena, a to su promene na duhovnom nivou. 

Svi mi smo rođeni i odrasli u okviru neke verske zajednice. Možda mi sami nismo religiozni, ali naša okolina uvek zasniva svoj način života na nekom verskom principu i prazniku. Tu su proslave Božića i Uskrsa, Bajrama i Ramadana, Hanuke ili Divalija. Organizacija našeg života se često vrti oko takvih proslava (u to vreme su neradni dani, idemo na nečiju slavu ili pozivamo goste na uskršnji ručak).

Sve su ovo lepi povodi da se okupi porodica, ponovo sastanu stari prijatelji, rode neke nove ljubavi ili izglade nesporazumi. Ali zastanimo na trenutak i zapitajmo se da li ove duhovne tradicije zaista odražavaju naša uverenja i naše vrednosti ili ih samo prenosimo s kolena na koleno kao pesmicu naučenu napamet. Ako zaista verujete u učenja Isusa Hrista ili Muhameda ili u učenja Krišne iz Bhagavad Gite, onda je to vaše apsolutno pravo i vaša sloboda. Ali ako sledite neko od uvih učenja samo zato što su to radili i vaši preci ili zato što je to vera vašeg supružnika ili, još gore, zato što svi u vašoj okolini to rade, onda ste na pravom putu da se osećate duhovno praznim i iscrpljenim.

Ako spadate u ovu drugu grupu, izdvojite malo vremena da se upoznate i sa ostalim duhovnim tradicijama. Možda ste mislili da ste katolik, a onda shvatite da vas hinduizam, islam ili možda vika religija mnogo više duhovno ispunjava. Još je bolje da nakon što ste se upoznali i sa drugim duhovnim tradicijama, iz njih izdvojite ono što vama lično odgovara, ono čega vi lično želite da se pridržavate i to uvrstite u svoj život i duhovnu praksu. Zar ne bi bilo zaista lepo kada bismo proslavljali našu pravoslavnu slavu, da bi već par nedelja kasnije slavili Divali, praznik svetlosti i pobede dobrog nad lošem, a onda praktikovali neki od drevnih paganskih rituala kao pozdrav zimskoj kratkodnevici nakon koje obdanica, odnosno svetlost, život počinje da traje duže (pobeda principa dobrote nad tamom, zlom, smrću)?

Svi ovi praznici i obredi su lepi i nose u sebi duhovne poruke koje možemo već danas da usvojimo i počnemo da ih primenjujemo u životu. Šta god da su vas učili, šta god vi mislili – sve religije i duhovni pravci su predivni i sve one sadrže brojne istine i bezvremene životne principe kojih bi trebalo da se pridržavamo (naravno ukoliko originalno učenje nije izvrnuto naopačke i upotrebljeno u neku drugu svrhu, poput ideje o mučeništvu u islamu kada nakon izvršenog samoubilačkog terorističkog napada odlazite, ni više ni manje, nego pravo u raj)

woman holding sparklers
Photo by Renato Abati on Pexels.com

Ono što je potrebno današnjem svetu nije još više ratova, još neka Soraja, Kim Kardašijan ili kolonizacija Marsa. Svetu u kome živimo je očajno potrebno holističko isceljenje, a ono podrazumeva i telo i um i duh. Samo onda ćemo postići raj na zemlji i raj u našoj svesti i našim srcima.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: