Nije jastuk samo za spavanje

Znate ono kada u filmovima neko ko je na ivici pucanja od stresa, ode u teretanu, pa onda boksuje i boksuje po đžaku i oseća se malo bolje.

Većina nas nema bokserski đžak u kući, a nekima nije ni praktično ni jeftino da zakupljuju članstvo u teretani ako ne planiraju da tamo redovno odlaze da vežbaju. Zato je sledeća vežba kod kuće odlična ne samo za jačanje mišića, već i za jačanje naše volje i poboljšanje raspoloženja i svesti o sopstvenoj vrednosti.

Dakle, šta nam je potrebno za ovu vežbu? Uzmite stikere ili obične papiriće i na svakom od njih ispišite reči kojima se stalno obraćate sebi. Na primer:

Glupa

Ružna

Nesnalažljiva

Bez para

Nesrećna

Rasporedite ove ceduljice pažljivo na malo veći i deblji jastuk, koji ćete da postavite na krevet ili radnu površinu u kuhinji. Bitno je samo da je podloga čvrsta i otporna na udarce da je ne biste oštetili. Kad ste već u kuhinji, uzmite oklagiju (može i žarač ili bejzbol palica ili nešto slično) a zatim udarajte po jastuku sa ceduljicama što jače možete.

Pritom naglas izgovarajte:

Ja nisam    _________   ( glupa, ružna… )

Na primer:

  • Ja nisam glupa (i udarite ceduljicu na koji piše:  glupa)
  • Ja nisam ružna (pa udarite po ceduljiici na koji piše: ružna)

… i tako redom.

selective focus of a boxer s fist
Photo by Ashutosh Sonwani on Pexels.com

Ovo možda zvuči kao metoda kojim nećemo mnogo postići, ali u praksi je zaista delotvorna, jer nas oslobađa nakupljenog besa, a u našem umu stvara slobodan prostor da počnemo da gledamo sebe nekim drugim očima. Naravno, tu je i dodatna korist što jača i oblikuje mišiće ruku i odličan je kardio trening, pa ako ovo radimo kad god osetimo nakupljeni bes u sebi, možemo itekako lepo da oblikujemo ruke i bez odlaska u teretanu…

Malo drugačija varijanta ove vežbe jeste da na ceduljice napišemo imena ili ime osobe koja nas je povredila, a mi nismo bili u stanju ili nismo smeli da joj u tom trenutku uzvratimo (šef na poslu, najbolja prijateljica sa svojim sarkastičnim komentarom…). Bitno je samo da nakon što „izlupate“ jastuk, stavite tačku na ceo taj događaj. Oprostite toj osobi, ali najbitnije – oprostite i sebi, jer ste ispali slabi ili glupi, pa niste uzvratili u tom trenutku. Ne zaboravite da svi mi, u svakom trenutku, sve radimo onako kako najbolje možemo ili znamo. Kad nas neko povredi, to je najčešće zato što je i on bio svesno ili nesvesno povređen, pa je samo pokušavao da umanji tu svoju povređenosti time što će uniziti nekog drugog i  sebe učiniti velikim u svojim očima ili očima posmatrača.

Verovatno ste i sami zatekli sebe kako, kada se osećate povređeno, svoj stres i osećaj nemoći iskaljujete na nekom drugom. Na žalost, to najčešće budu osobe koje su nam najbilže, pa nas onda još više boli, a boli i njih.

Zato je ova metoda „prebijanja“ jastuka tako efikasna, a pritom još i jednostavna. Ako je svakodnevno praktikujemo, prestaćemo da svoja negativna osećanja prenosimo na naše najdraže, a pritom ćemo se osećati mnogo bolje nego da bes držimo u sebi.

Pa, bacimo se onda na trening sa jastukom….

Do sledećeg čitanja, veliki pozdrav!

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.